A A A K K K
для людей із порушенням зору
Головинська територіальна громада
Рівненського району Рівненської області

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ПРОПУСТИЛИ СТРОКИ ДЛЯ ПРИЙНЯТТЯ СПАДЩИНИ

Дата: 14.05.2021 12:10
Кількість переглядів: 513

 

Законодавством України для прийняття спадщини встановлено строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Що ж робити, якщо спадкоємець протягом цього часу не подав заяву про прийняття спадщини?

 

         Спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

        Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку для прийняття спадщини він не заявив про відмову від неї. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

         Варто звернути увагу на той факт, що заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто. Якщо ж ви передумали приймати спадщину, то протягом строку, встановленого для прийняття спадщини, можете відкликати таку заяву.

Якщо спадкоємець протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

 

У разі пропущення строку на прийняття спадщини у спадкоємця є два способи його поновити та отримати спадщину:
— за згоди усіх спадкоємців, які вже прийняли спадщину та не заперечують проти того, щоб новий спадкоємець подав заяву про прийняття спадщини та прийняв її;
— отримати відмову у відкритті спадщини в нотаріуса та звернутися до суду із позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

 

Справи про визначення додаткового строку для прийняття спадщини підсудні місцевим загальним судам за місцезнаходженням майна або основної його частини, якщо такі позови виникають щодо нерухомого майна.
Проте, слід звернути увагу на те, що для встановлення додаткового строку для прийняття спадщини позивачеві необхідно довести поважність причин його пропуску. Поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Суд визнає поважними причини такі, наприкла, як тривала хвороба, відбування покарання у місцях позбавлення волі, перебування на строковій службі, перебування тривалий час за межами Ураїни та ін. Однак, якщо ви бажаєте, щоб ту, або іншу причину було визнано поважною, то суду необхідно надати підтвердження письмовими документами відповідних органів.

У разі виникнення додаткових запитань та необхідності більш детальних роз'яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів (03657) 2-11-13, 098-094-38-86 з понеділка по п'ятницю з 9.00 год. до 18.00 год. або звернутися особисто у вищевказані дні та години до відділу «Костопільське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яке знаходиться за адресою: вул. Сарненська, 24А, м. Костопіль, Рівненська обл. Також, Ви маєте змогу отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним номером телефона  0800 213 103 або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь