Головинська територіальна громада
Рівненського району Рівненської області

ПОРЯДОК ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ НАЛЕЖНОСТІ ОСОБІ ПРАВОВСТАНОВЛЮЮЧОГО ДОКУМЕНТА

Дата: 17.06.2021 08:46
Кількість переглядів: 4816

Фото без опису

Досить частими є випадки, коли при оформленні будь-яких документів виявляються помилки у правовстановлюючих документах. Зокрема прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження, особи, що зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті. Причинами, наприклад, можуть бути технічні помилки органу, що видав документ, або неправильний переклад з російської мови.
 

Існує два способи виправлення такої помилки: досудовий спосіб – шляхом звернення до органу, який видав правовстановлюючий документ, та у судовому порядку – шляхом встановлення належності особі правовстановлюючого документа.
 

Найпростіше виправити помилки у правовстановлюючому документі – це звернутися до органу, який видав такий документ з відповідною заявою. У заяві необхідно обов’язково вказати суть виявлених помилок та додати документи, які підтверджують зазначені помилки.
 

Органи, що видали правовстановлюючий документ, можуть виправити помилку в такому документі лише у тому разі, якщо в документах, на підставі яких видавався правовстановлюючий документ даної помилки не було і помилка була допущена саме з вини органу, який видав правовстановлюючий документ (технічна помилка).
 

Якщо в документах на підставі яких відповідним державним органом було видано правовстановлюючий документ також наявна помилка, встановити належність правовстановлюючих документів може тільки суд.
 

Якщо у виправленні помилки відмовлено, або орган, який видав документ ліквідовано, а орган в якому знаходиться архівна справа не наділений повноваженнями виправляти такі помилки – встановлення факту належності правовстановлюючого документу можливо лише у судовому порядку.
 

Встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім’ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, здійснюється в судовому порядку.
 

Суд може встановити також факти належності особі документів, які не відносяться до таких, що посвідчують особу, наприклад: заповіт, страхове свідоцтво (поліс), ощадна книжка, довідка про реабілітацію, трудова книжка тощо.
 

Суд встановлює належність особі правовстановлюючих документів, а не тотожність прізвища, імені, по батькові, неоднаково названих у різних документах, не присвоєння чи залишення одного з них.
 

Заява про встановлення факту належності особі правовстановлюючого документа розглядається судом в порядку окремого провадження і подається до суду за місцем проживання заявника
 

За подання такої заяви до суду особа сплачує судовий збір у розмірі, передбаченому статтею 4 Закону України «Про судовий збір» - 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У разі виникнення додаткових запитань та необхідності більш детальних роз'яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номером телефона (03657) 2-11-13 з понеділка по п'ятницю з 9.00 год. до 18.00 год. або звернутися особисто у вищевказані дні та години до відділу «Костопільське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яке знаходиться за адресою: вул. Сарненська, 24А, м. Костопіль, Рівненська обл. 
Також, Ви маєте змогу отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним номером телефона  0800 213 103 або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.
 
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь