A A A K K K
для людей із порушенням зору
Головинська територіальна громада
Рівненського району Рівненської області

ПОРЯДОК ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ НАЛЕЖНОСТІ ОСОБІ ПРАВОВСТАНОВЛЮЮЧОГО ДОКУМЕНТА

Дата: 17.06.2021 08:46
Кількість переглядів: 4326

Досить частими є випадки, коли при оформленні будь-яких документів виявляються помилки у правовстановлюючих документах. Зокрема прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження, особи, що зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті. Причинами, наприклад, можуть бути технічні помилки органу, що видав документ, або неправильний переклад з російської мови.
 

Існує два способи виправлення такої помилки: досудовий спосіб – шляхом звернення до органу, який видав правовстановлюючий документ, та у судовому порядку – шляхом встановлення належності особі правовстановлюючого документа.
 

Найпростіше виправити помилки у правовстановлюючому документі – це звернутися до органу, який видав такий документ з відповідною заявою. У заяві необхідно обов’язково вказати суть виявлених помилок та додати документи, які підтверджують зазначені помилки.
 

Органи, що видали правовстановлюючий документ, можуть виправити помилку в такому документі лише у тому разі, якщо в документах, на підставі яких видавався правовстановлюючий документ даної помилки не було і помилка була допущена саме з вини органу, який видав правовстановлюючий документ (технічна помилка).
 

Якщо в документах на підставі яких відповідним державним органом було видано правовстановлюючий документ також наявна помилка, встановити належність правовстановлюючих документів може тільки суд.
 

Якщо у виправленні помилки відмовлено, або орган, який видав документ ліквідовано, а орган в якому знаходиться архівна справа не наділений повноваженнями виправляти такі помилки – встановлення факту належності правовстановлюючого документу можливо лише у судовому порядку.
 

Встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім’ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, здійснюється в судовому порядку.
 

Суд може встановити також факти належності особі документів, які не відносяться до таких, що посвідчують особу, наприклад: заповіт, страхове свідоцтво (поліс), ощадна книжка, довідка про реабілітацію, трудова книжка тощо.
 

Суд встановлює належність особі правовстановлюючих документів, а не тотожність прізвища, імені, по батькові, неоднаково названих у різних документах, не присвоєння чи залишення одного з них.
 

Заява про встановлення факту належності особі правовстановлюючого документа розглядається судом в порядку окремого провадження і подається до суду за місцем проживання заявника
 

За подання такої заяви до суду особа сплачує судовий збір у розмірі, передбаченому статтею 4 Закону України «Про судовий збір» - 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У разі виникнення додаткових запитань та необхідності більш детальних роз'яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номером телефона (03657) 2-11-13 з понеділка по п'ятницю з 9.00 год. до 18.00 год. або звернутися особисто у вищевказані дні та години до відділу «Костопільське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яке знаходиться за адресою: вул. Сарненська, 24А, м. Костопіль, Рівненська обл. 
Також, Ви маєте змогу отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним номером телефона  0800 213 103 або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.
 
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь