Головинська територіальна громада
Рівненського району Рівненської області

ЯК ВИЗНАТИ ФІЗИЧНУ ОСОБУ НЕДІЄЗДАТНОЮ

Дата: 16.08.2021 12:14
Кількість переглядів: 568

Фото без опису

 

На жаль, досить часто трапляються випадки, коли внаслідок психічного захворювання людина втрачає здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. З метою захисту прав та законних інтересів такої особи виникає потреба у визнанні її недієздатною та призначення опікуна. Який же порядок визнання фізичної особи недієздатною? 

 

Підстави визнання фізичної особи недієздатною
Відповідно до статті 39 Цивільного кодексу України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. 
В який суд подається заява про визнання фізичної особи недієздатною 
Заява про визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу.
Заява про визнання фізичної особи недієздатною розглядається судом в порядку окремого провадження у складі одного судді і двох присяжних.

 

Хто має право подати заяву
Заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

 

Що необхідно вказати в заяві
У заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. 

 

Призначення експертизи
До заяви необхідно додати клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи, на вирішення якої поставити питання про те, чи розуміє особа значення своїх дій та чи може керувати ними.
Суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров’я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.
У виняткових випадках, коли особа, щодо якої відкрито провадження у справі про визнання її недієздатною, явно ухиляється від проходження експертизи, суд у судовому засіданні за участю лікаря-психіатра може постановити ухвалу про примусове направлення фізичної особи на судово-психіатричну експертизу.

Розгляд справи
Справи про визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров’я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.
Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров’я.
Для визначення фактичної можливості такої особи з’явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

 

Судовий збір
Судові витрати, пов’язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною відносяться на рахунок держави. Проте, якщо суд встановить, що заявник діяв недобросовісно без достатньої для цього підстави, всі судові витрати стягуються із заявника.


Особливості рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною 
Суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.
Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.
Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

 

Продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною 
Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п’ятнадцять днів до закінчення двохрічного строку дії рішення.
Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.
Суд зобов’язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії.

 

Поновлення цивільної дієздатності фізичної особи
Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім’ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.


У разі виникнення додаткових запитань та необхідності більш детальних роз'яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номером телефона (03657) 2-11-13 з понеділка по п'ятницю з 9.00 год. до 18.00 год. або звернутися особисто у вищевказані дні та години до відділу «Костопільське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яке знаходиться за адресою: вул. Сарненська, 24А, м. Костопіль, Рівненська обл. 
Також, Ви маєте змогу отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним номером телефона  0800 213 103 або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь