A A A K K K
для людей із порушенням зору
Головинська територіальна громада
Рівненського району Рівненської області

АЛІМЕНТИ НА УТРИМАННЯ ДИТИНИ: ПОРЯДОК СТЯГНЕННЯ ТА РОЗМІР

Дата: 17.08.2021 12:21
Кількість переглядів: 385

Фото без опису

 

Відповідно до положень Сімейного кодексу України батьки зобов’язані піклуватись про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, а також утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Той з батьків, що проживає окремо від дитини, зобов’язаний брати участь у її вихованні та утриманні.

 

Способи сплати аліментів
Аліменти на утримання дитини можуть сплачуватись в добровільному порядку або стягуватись за рішенням суду.


Добровільний спосіб сплати аліментів
Один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві. Така заява може бути ним відкликана. На підставі заяви одного з батьків аліменти відраховуються не пізніше триденного строку від дня, встановленого для виплати заробітної плати, пенсії, стипендії.
Також, батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини. Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується. 

 

Стягнення аліментів за рішенням суду
Якщо ж згоди щодо добровільної сплати аліментів між батьками дитини не досягнуто – аліменти стягуються на підставі рішення суду. 
За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, присуджуються:
1)    у частці від доходу її матері, батька;
2)    або у твердій грошовій сумі. 
Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.


Визначення розміру аліментів у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини
Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття. Якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття.
Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

 

Визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі
Суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Розмір аліментів, визначений судом або домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до закону, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше. За заявою одержувача аліментів індексація може бути здійснена судом за інший період.
Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

 

Обставини, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів
При визначенні розміру аліментів суд враховує:
1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини;
2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів;
3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;
3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;
3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;
3)    інші обставини, що мають істотне значення.

 

Розмір аліментів
Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.
Час, з якого присуджуються аліменти на дитину
Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви. 

 

До якого суду подавати позов
Позовна заява про стягнення аліментів на утримання дитини може подаватися до суду першої інстанції як за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання або перебування позивача, так і за зареєстрованим місцем проживання чи перебування відповідача.

 

Судовий збір
Законом України “Про судовий збір” встановлено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються: позивачі - у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів. 

 


У разі виникнення додаткових запитань та необхідності більш детальних роз'яснень Ви маєте можливість зателефонувати за номером телефона: (03657) 2-11-13 з понеділка по п'ятницю з 9.00 год. до 18.00 год. або звернутися особисто у вищевказані дні та години до відділу «Костопільське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яке знаходиться за адресою: вул. Сарненська, 24А, м. Костопіль, Рівненська обл. 
Також, Ви маєте змогу отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним номером телефона  0800 213 103 або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.
 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь