A A A K K K
для людей із порушенням зору
Головинська територіальна громада
Рівненського району Рівненської області

Великі результати діяльності на прикладі маленького відділу

Дата: 15.02.2022 08:57
Кількість переглядів: 267

Понад шість років в Україні діє закон «Про пробацію». Світова практика визначає її як сукупність заходів кримінально-правового реагування, які служать заміною покаранню у вигляді позбавлення або обмеженню волі. Пробація включає не лише виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі та контроль виконання покладених судом обов’язків. З людиною, до якої застосовують цей захід працюють спеціалісти, які психологічно готують її до іншого життя – того, де нема потреби вчиняти правопорушення. Йдеться про складну систему світоглядної зміни людини та переорієнтацію її цінностей. Цю функцію і виконує уповноважений орган з питань пробації.

І хоч в Україні подібна практика діє відносно недавно, проте ми вже маємо вагомі результати. І їх можна побачити на місцевому рівні, на прикладі діяльності Рівненського районного відділу №3 філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області, який здійснює свою діяльність на території чотирьох об’єднаних територіальних громад (Головинська, Деражненська, Костопільська, Малолюбашанська).

Так, за 2021 рік, за підсумками діяльності Рівненського районного відділу №3, протягом року на обліку перебувала 181 особа, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, з них: заборона займати певні посади або займатися певним видом діяльності – 10 осіб, громадські роботи – 28 осіб, звільнені від відбування покарання з випробуванням – 123 особи, виправні роботи – 2 особи, штраф -18 осіб, які сплатили до бюджету близько 131 410 грн.  

Також на обліку перебувало 38 осіб, на яких судом накладено адміністративні стягнення у виді суспільно корисних робіт та 6 осіб відбували адміністративні стягнення у виді громадських робіт. Якщо бути точнішим, то 23 правопорушники відпрацювали 3000 годин суспільно корисних робіт на приватних підприємствах, 2- на території сільських рад, 2 – на комунальних підприємствах міста. Завдяки цьому 27 дітей правопорушників отримали понад 85000 гривень на своє утримання, а бюджет міста, в свою чергу, наповнився відрахуваннями із заробітної плати порушників, які відпрацьовували суспільно корисні роботи. Всі без винятку правопорушники працювали виключно на благоустрій міст і сіл громади.

Найбільш зрозумілим показником успішної пробації є кількість повторних злочинів серед клієнтів пробації. І станом на 01.01.2022 року лише 2 особи, перебуваючи на обліку Рівненського районного відділу №3 філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області, вчинили повторні кримінальні правопорушення.

Також у відділі на волонтерських засадах працюють 4 волонтери пробації, які надають допомогу суб’єктам пробації відповідно до поставлених завдань.

 В результаті пробації до суспільства повертається людина, яка є повноцінним членом суспільства. І саме тому пробація стосується не конкретного відділу чи конкретної особи, а стосується кожного. Пробація - це, насамперед, виправлення засудженого без ізоляції від суспільства, і кожен може зробити свій внесок, починаючи від пересічного громадянина, закінчуючи органами місцевого самоврядування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь