A A A K K K
для людей із порушенням зору
Головинська територіальна громада
Рівненського району Рівненської області

Військовий облік жінок

Дата: 27.09.2022 11:54
Кількість переглядів: 251

 

Відповідно до статті 1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних. Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

         З 1 жовтня 2022 року на військовий облік мали б стати жінки із спеціальностями та/або професіями, що споріднені з відповідними військово-обліковими спеціальностями, перелік яких затверджено наказом Міністерства оборони України № 313 (із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 35 від 07.02.2022).

         Однак через хвилю критики 6 вересня 2022 року Міністр оборони України підписав наказ № 259 (набрав чинності 23 вересня 2022 року), яким відтерміновано взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік на рік — до 1 жовтня 2023 року.

Крім того, 21 вересня 2022 року Верховна рада України прийняла у першому читанні законопроєкт № 6482 "Про внесення змін до статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу". Запропоновані зміни передбачають, що жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних. Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Тобто даним законопроєктом передбачено добровільну постановку на військовий облік для жінок, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, за винятком медиків.

Для отримання правової консультації Ви маєте можливість зателефонувати за номером телефона (03657) 2-11-13 з понеділка по п'ятницю з 9:00 до 18:00 год або звернутися особисто у вищевказані дні та години до сектору «Костопільське бюро правової допомоги», яке знаходиться за адресою: вул. Незалежності, 14, м. Костопіль, Рівненська обл.

Також, Ви маєте змогу отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним номером телефона  0800 213 103 або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь