A A A K K K
для людей із порушенням зору
Головинська територіальна громада
Рівненського району Рівненської області

Колабораційна діяльність- державна зрада

Дата: 12.10.2022 09:18
Кількість переглядів: 241

 

3 березня Верховною Радою України прийнятий і 15 березня 2022 р. набув чинності Закон № 2108-ІХ1, яким включено до Кримінального кодексу України нову статтю 111-1 “Колабораційна діяльність”, що охопила значну кількість складів кримінальних правопорушень щодо співпраці з державою агресором. По суті це різні склади кримінальних правопорушень, хоча деякі з них, конкурують між собою та з існуючими раніше складами.

Поверхнево можна виокремити категорію людей, які пішли на співпрацю за примусом чи під тиском, а часто і під тортурами. А ось дехто свідомо підтримує загарбників.

У зв’язку із цим, Законом № 2108 було передбачено кримінальну відповідальність за:

  1. публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України;
  2. публічні заклики громадянином України до:
  • підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора;
  • співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора;
  • невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України.

Склад цього злочину і визначений ч. 1 ст. 111-1 Кримінального кодексу України та передбачає покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Можна дискутувати про надмірну м’якість або суворість покарання. Але, на думку авторів, воно є цілком справедливим. Особи, які співчувають окупанту та виправдовують його дії, ба більше – закликають до співпраці з ворогом, мають бути надовго позбавлені можливості брати участь у будь-яких формах державного управління та місцевого самоврядування чи надання публічних послуг іменем України.

            І хоча в нашому регіоні не точаться активні бої, все ж питання колабораціонізму стосується і Рівненщини.  Так, станом на 01.10.2022 року  на обліку Рівненського РВ №3 філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області перебуває одна особа, засуджена за колабораційну діяльність. З нею проводиться відповідна робота, згідно норм чинного законодавства з метою недопущення вчинення подальших дій, пов’язаних з колабораціонізмом.

Крім того, з початком повномаштабного вторгнення військ російської федерації на територію України, з метою недопущення дій, що посягають на основи національної безпеки України, кожного суб’єкта пробації, який перебуває на обліку Рівненського РВ №3 філії ДУ «Центр пробації» у Рівненській області, попереджено про відповідальність, яка наступає у разі вчинення дій, пов’язаних з сприянням втргненню державі-агресору на територію України, посяганням на територіальну цілісність нашої держави та безпеку її громадян. Адже безпека країни в цілому залежить від громадянської позиції кожного.

Тримаємо фронт та разом наближаємо перемогу. Слава Україні!

                 

 

Рівненський РВ №3

філії Державної установи «Центр пробації»

 у Рівненській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь