A A A K K K
для людей із порушенням зору
Головинська територіальна громада
Рівненського району Рівненської області

Українські військовослужбовці із званням Героя України або нагороджені орденами мають право на щомісячну допомогу

Дата: 13.03.2023 09:24
Кількість переглядів: 186

Фото без опису

З 1 січня 2023 року набув чинності  Закон України "Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян".

Дія цього Закону поширюється на деякі категорії громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також на членів сімей загиблих (померлих) громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Зокрема, до деяких категорій громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, належать особи, які брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України та:

1) яким, починаючи з 2014 року, присвоєно звання Герой України з врученням ордену "Золота Зірка";

2) яких, починаючи з 2014 року, нагороджено орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів;

3) яких, починаючи з 2014 року, нагороджено орденом "За мужність" трьох ступенів;

4) яких, починаючи з 2014 року, нагороджено орденом княгині Ольги трьох ступенів.

Щодо членів родин загиблих кавалерів, то йдеться про батьків чи дружин (чоловіків), якщо вони досягли віку, що дає право на призначення пенсії за віком, діти, що народилися до спливу 10 місяців з дня загибелі героя до досягнення ними 18 річного віку. У разі навчання дітей у вишах строк виплати продовжується до досягнення ними 23 річного віку.

 Згідно із Законом передбачена щомісяця виплата:

- кавалерам ордену «Золота зірка» (герої України) три мінімальні зарплати станом на 1 січня; 

- кавалерам ордену Богдана Хмельницького трьох ступенів - дві мінімальні зарплати;

- кавалерам  орденів княгині Ольги  та орденів "За мужність" трьох ступенів – одну мінімальну зарплату.

Аналогічний розмір виплат передбачений і для членів сімей осіб, що мають право на виплати згідно з законом.

Для призначення щомісячної грошової виплати особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та члени сім’ї незалежно від того, чи перебувають вони на обліку в органах Пенсійного фонду України як одержувачі пенсії (щомісячного довічного грошового утримання), подають до територіального органу Пенсійного фонду України заяву про призначення щомісячної грошової виплати та пакет необхідних документів, які передбачені ПОРЯДКОМ призначення і виплати щомісячної грошової виплати деяким категоріям громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, та членам сімей загиблих (померлих) громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 2023 р. № 79.

При цьому особам, які мають право на отримання щомісячної грошової виплати, передбаченої цим Законом, та пенсії відповідно до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" чи на підвищення та/або надбавки до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання та державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, відповідно до законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Про жертви нацистських переслідувань" здійснюється виплата за однією з підстав за вибором особи.

До відома: наразі згідно зі статутом звання "Герой України" особам,  яким присвоєно звання Герой України з врученням  ордена "Золота зірка", виплачується одноразова грошова винагорода.  У  разі  присвоєння звання Герой України з врученням ордена  "Золота зірка"  посмертно або в разі смерті особи, якій присвоєно  звання Герой України із врученням ордена "Золота зірка", одноразова  грошова  винагорода  виплачується членам сімей таких  осіб.

Одноразова грошова винагорода виплачується в 50-кратному  розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб  на  1  січня календарного року, в якому присвоєно звання Герой  України.

Виплата одноразової грошової винагороди здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь