A A A K K K
для людей із порушенням зору
Головинська територіальна громада
Рівненського району Рівненської області

Новий інструмент пробації подолання домашнього насильства

Дата: 11.09.2023 16:31
Кількість переглядів: 75

Фото без опису

Питання попередження домашнього насильства в Україні не нове і набуло актуальності ще до ратифікації Стамбульської Конвенції, норми якої захищають не тільки жінок, а застосовуються до всіх жертв насильства в мирний час і в ситуаціях збройного конфлікту, що сьогодні надзвичайно важливо для нашої держави в умовах збройної агресії росії в Україні.

Пробація стала однією із ланок на рівні органів місцевого самоврядування, соціальних служб, правоохоронних органів, яка здійснює заходи по протидії домашньому насильству. Необхідність розроблення спеціального інструменту для кривдників продиктована збільшенням кількості осіб, засуджених за злочини, пов’язані з домашнім насильством. Так, зараз на обліку підрозділів пробації перебуває близько тридцяти (26), притягнених до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства чи насильства за ознакою статі. А також понад шістсот (623) осіб – засуджені за аналогічні чи подібні вчинки до кримінальної відповідальності.

07 вересня 2023 року за спільної ініціативи Державної установи «Центр Пробації» та підтримки Проєкту SURGe («Супровід урядових реформ в Україні») SURGe, Support to Ukraine’s Reforms for Governance, що є проєктом міжнародної технічної допомоги, який реалізується компанією Alinea International та фінансується Урядом Канади, відбулася робоча зустріч з презентації пробаційної програми «Подолання домашнього насильства».

До фахової розмови були запрошені заступник Міністра юстиції України, Олена Висоцька, директор Державної установи «Центр пробації», Олег Янчук, заступник директора Центру пробації Олена Суботенко, керівник напряму реформування пенітенціарної системи заступник проєкту SURGe, Ігор Оверченко, представники Офісу Генерального прокурора , Міністерства молоді та спорту України, Міністерства соціальної політики України Національної поліції України, Управління ресоціалізації та соціальної реабілітації ДКВС, Академії Державної пенітенціарної служби, Національної академії внутрішніх справ та працівників Центру пробації.

Олена Висоцька, заступник Міністра юстиції України, відкриваючи захід наголосила, що ресоціалізація засуджених є важливою частиною роботи пробаціонерів, які озброєні сучасними методиками та інструментами роботи із правопорушниками та подякувала за підтримку Проєкту SURGe у роботі над створенням нової пробаційної програми.

Заступник директора Центру пробації Олена Суботенко та Тетяна Журавель, одна з авторок пробаційної програми поінформували присутніх про розроблення на виконання Стамбульської конвенції інноваційного інструменту для впливу на поведінку кривдників, які перебувають на пробації, Акцентували увагу присутніх на актуальності та потребі розроблення такої програми, алгоритмі дій під час реалізації цієї програми, та оцінці ефективності їх проведення.

Презентуючи пробаційну програму для кривдників експертки поділилися з учасниками досвідом її апробації, яка стала корисним інструментом в арсеналі кожного працівника пробації.

Підсумовуючи результати зустрічі, Олег Янчук, акцентував увагу на даному програмному продукті який необхідний для роботи, для  виконання завдань пробації в системі протидії домашньому насильству. «Сьогодні ми маємо дійсно чудовий продукт, який показав свою здатність вирішувати ті питання, які закладені в мету його створення. Пробаційна програма і сама пробація в цій системі це один ланцюжок, а для того щоб зрозуміти чи весь ланцюг працює ми будемо спілкуватися, ми будемо обмінюватися досвідом результатів нашої роботи», – зауважив Олег Янчук.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь