Головинська територіальна громада
Рівненського району Рівненської області

Координаційна рада з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності при Головинській сільській раді

Дата: 22.10.2024 17:46
Кількість переглядів: 10

Фото без опису

22 жовтня 2024 року відбулося засідання Координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності при Головинській сільській раді

Утвердження української національної та громадянської ідентичності є одним із пріоритетних напрямів діяльності держави. А в умовах збройної агресії Росії проти України напрямок української національної та громадянської ідентичності є принципово важливим, бо від становлення нас як українців залежить становлення нашої держави в цілому.

На засіданні Координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності розглянуто і прийнято відповідні рішення згідно порядку денного:

1. Організаційно-правові аспекти діяльності Координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності при Головинській сільській раді. (Інформує голова КР Спічак М.О.)

2. Про реалізацію в громаді Закону України "Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності". (Інформує голова КР Спічак М.О.)

3. Про стан реалізації у закладах освіти та культури Головинської сільської ради Обласної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання у Рівненській області на 2021 – 2025 роки. (Інформує секретар КР Мосійчук Т.П.)

4. Про заходи щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору – геноциду українського народу. (Інформує секретар КР Мосійчук Т.П., обговорення в загальному колі)

5. Про формування плану роботи координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності при Головинській сільській раді на 2025 рік. (Інформує секретар КР Мосійчук Т.П.)

Різне

    Координаційна рада з питань утвердження української національної  та громадянської ідентичності при Головинській сільській раді   є постійно діючим консультативно-дорадчим органом, утвореним з метою участі в оцінюванні ефективності державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності та сприяє координації діяльності суб’єктів відносин у зазначеній сфері на території Головинської громади.

Координаційна рада у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, указами Президента України, постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України, розпорядженнями голів обласної та районної державних адміністрацій, голови сільської ради, а також цим положенням.

 Метою Координаційної ради є зміцнення громадянського суспільства, укріплення національної безпеки та оборони держави, реалізувати захист прав та свобод людини і громадянина, сприяти відповідальному ставленню громадян до своїх громадянських обов’язків, їх активній участі у суспільному житті, а також усвідомлення того, що носієм суверенітету та єдиним джерелом влади є в Україні є український народ, який разом та в особі кожного громадянина відповідальний за майбутнє України.

Саме наша молодь має зростати свідомою, вчити правильну історію нашої України, бути утвердженням української національної та громадянської ідентичності.  Ми знаємо, що діти, молоде покоління – це майбутнє України, майбутнє нашої нації.

Основними завданнями Координаційної ради є:

1) сприяння:

здійсненню повноважень сільської ради у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності, створенню умов для національно-патріотичного, військово-патріотичного виховання та громадянської освіти на відповідній території;

співпраці сільської ради з інститутами громадянського суспільства у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності;

провадженню інформаційно-просвітницької діяльності у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності;

висвітленню діяльності інститутів громадянського суспільства у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності, закладів сфери утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Основними нормативно-правовими актами, відповідно до яких здійснюється робота у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності, є Закон України "Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності" від 13 грудня 2022 року, Стратегія утвердження української національної та громадянської ідентичності на період до 2030 року, Концепцію Державної цільової соціальної програми з утвердження української національної та громадянської ідентичності. Стратегія на період 2023-2025 років визначає декілька пріоритетних напрямів: Утвердження української національної та громадянської ідентичності, взаємопідтримка та співпраця щодо формування української національної та громадянської ідентичності між органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та інститутами громадянського суспільства, формування системи кадрового забезпечення сфери утвердження української національної та громадянської ідентичності, сприяння розвитку інфраструктури у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності. Саме на підставі цієї стратегії слід формувати місцеву цільову програму з утвердження української національної та громадянської ідентичності і що найперше потрібно здійснити моніторинг ресурсів, кадрів, стану української національної та громадянської ідентичності в громаді.

Ми маємо інфраструктуру — заклади освіти, культури, кадри: освітяни, працівники культури, соціальні працівники, громадські діячі. Але питання в тому, наскільки вони в нинішньому стані здатні виконувати поставлені завдання? Їм потрібна інформаційно-методична допомога у здійснення роботи.

Важливими осередками для утвердження української ідентичності у громаді є урочище «Вирійки», могили воїнів УПА та Небесних янголів.

 Осередком духовності може стати родинна хатина Марії Адамівни  Шершун у селі Злазне, де наша майстриня зберігає традиції ткацтва. Має бути система, мета якої, щоб практично всі діти та юнацтво, інші цільові групи громадян відвідували такі місця в обов’язковому порядку.

Також важливою є повноцінна й системна підтримка місцевих митців, які працюють з національно-патріотичної проблематики, адже патріотизм формується на місцевих прикладах у місцевій творчій продукції. Вони мають бути невід’ємною складовою національного патріотичного творчого продукту.

Необхідно також налагоджувати співпрацю з комунальними та вільними (недержавними) медіа, блогерами, журналістами: домовлятися про спільні проєкти, заходи. Інформаційно-методичні матеріали Українського інституту національної пам’яті — теж невід’ємна складова роботи з національної ідентичності. Варто теж їх системно використовувати.

Ми маємо активно доєднатися до процесу формування та реалізації політики у сфері формування національної та громадянської ідентичності на всіх рівнях. 

 І ми маємо перемогти на цьому інформаційному та просвітницькому фронті.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь